lunina vila - photo

Lunina vila v sodelovanju z Merkur zavarovalnico

Lunina vila - wichtige

Žrtev spolne zlorabe je vsaka peta deklica in vsak sedmi deček Kampanja »Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.« bo otrokom omogočila psihosocialno pomoč po prestani spolni zlorabi

20. oktober 2022 – Evropske raziskave kažejo, da v otroštvu spolni napad doživi od deset do dvajset odstotkov otrok. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je žrtev spolne zlorabe vsaka peta deklica in vsak sedmi deček. Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, je začela z izvajanjem kampanje »Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.«, s katero želi opozoriti na pomen prepoznavanja in nujnost prijave spolnih zlorab ter ozaveščati o nasilju v družini, ki se je v času epidemije povečalo za deset odstotkov. Kampanja, ki jo je omogočila Merkur zavarovalnica, je namenjena tudi zbiranju sredstev, ki bodo otrokom omogočila psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč, da lahko okrevajo po travmatični izkušnji.

Večina družinskega nasilja še vedno ostaja neprijavljena.

Zaradi spolnega nasilja trpi vsak peti otrok, če k temu prištejemo še čustveno in fizično nasilje, pa je ta številka še bistveno večja. Policija v Sloveniji letno obravnava okoli 80.000 različnih kaznivih dejanj nad otroki, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju. Strokovnjaki opozarjajo, da ta številka predstavlja le vrh ledene gore, saj večina družinskega nasilja ostaja neprijavljenega. Pomembno je, da se otroke, ki so v situacijah nemočni, takoj zaščiti, kakršnokoli zlorabo otrok pa prijavi, lahko tudi anonimno preko spretne povezave ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.

»Spolna zloraba je za otroka pretresljiva izkušnja, ki ga zaznamuje za vse življenje. Strokovnjaki Inštituta Lunina vila smo priča zgodbam otrok, ki nam zarežejo globoko v dušo. V času, ko v javnost pronica vse več zgodb o spolnih zlorabah, je pomembno, da do žrtev ohranimo sočutje in opozorimo na pomen prepoznavanja spolnih zlorab, ki pogostokrat ostajajo skrite za štirimi stenami,« opozarja Nina Kralj, direktorica Inštituta Lunina vila, in dodaja: »S kampanjo »Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.« želimo pozornost usmeriti na otroke, ki zaradi spolnih zlorab doživljajo nepredstavljivo, ter starše, svojce, vzgojitelje, učitelje, pravzaprav družbo kot celoto, opremiti z informacijami in opogumiti k posredovanju in prijavi morebitnih spolnih zlorab. V okviru kampanje poteka tudi zbiranje sredstev, s katerimi bomo otrokom omogočili brezplačno psihosocialno pomoč po prestani spolni zlorabi. Zahvaljujemo se vsem, ki bodo s svojim prispevkom pomagali najbolj ranljivim in pripomogli k izpolnjevanju našega poslanstva.«

Prijava je prvi in ključni korak za zaustavitev nasilja nad otroki

Spolno zlorabo je pri otrocih težko prepoznati, saj ne obstajajo tipični znaki, ki bi jo lahko dokazovali. Zato je pomembno, da zaupamo svojim občutkom, ki nam pravijo, da je nekaj narobe. Vedenjski znaki, ki so lahko povezani s spolno zlorabo oziroma drugo vrsto nasilja nad otrokom, so lahko nenadne vedenjske težave, razvoj različnih strahov, samopoškodovanje, regresivno vedenje, depresija, posttravmatska stresna motnja, samomorilne misli itd.

Če z nami otrok spregovori o spolni zlorabi, je pomembno, da ga slišimo in verjamemo, saj otroci o tem ne lažejo. Raziskave kažejo, da je lažnih prijav le od pet do dvajset odstotkov. Tudi v redkih primerih, ko se izkaže, da zgodba ni natančno takšna, kot je povedal otrok, je v ozadju vedno huda stiska, ki jo je potrebno nasloviti. Ko se nam otrok zaupa, je pomembno, da ostanemo mirni, se otroku zahvalimo za zaupanje in pohvalimo njegov pogum, mu poskusimo zmanjšati občutek krivde, nato pa spolno zlorabo prijavimo in s tem seznanimo tudi otroka, saj le tako ne bomo izgubili njegovega zaupanja. Pomembno je, da nato napotimo otroka in njegove nezlorabljajoče starše na eno izmed organizacij, ki nudijo pomoč otrokom z izkušnjo nasilja in zlorabe.

»Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.«

Poslanstvo Lunine vile je skrb za otroke, ki so preživeli kakršno koli obliko zlorabe ali nasilja. V želji, da se poveča zavedanje, da sta varnost in prihodnost otrok odvisna tudi od našega ravnanja, so pripravili kampanjo »Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.«, ki je namenjena ozaveščanju o nasilju v družini. Ambasadorja kampanje sta tudi Tara Zupančič in Denis Porčič – Chorchyp. Posamezniki lahko otrokom, ki so prestali spolno zlorabo, pomagajo z nakupom medvedka, poslanim SMS sporočilom z vsebino PRISPEVAM5 na število 1919 ali nakazilom na TRR račun Lunine vile.                                                                     

 

 

Anonimna prijava spolnega nasilja nad otroki

Vse vrste fizičnega, psihičnega nasilja, zanemarjanja in zlorab je potrebno čim prej prijaviti, da se prenehajo, nato pa je pomembno otroku zagotoviti tudi ustrezno psihosocialno pomoč. Če poznate otroka, ki je žrtev nasilja v družini oziroma nasilje doživljate sami, lahko pristojne organe o tem obvestite z oddajo anonimne prijave. Postopek anonimne prijave je preprost in je prvi korak v zagotavljanju pomoči tistim, ki jo nujno potrebujejo. Anonimna prijava se lahko odda kot e-prijava na povezavi ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.

 

Pomoč otrokom, ki so preživeli spolno zlorabo

Otrokom, ki so preživeli eno od oblik spolnega nasilja, lahko pomagate na naslednje načine:

  • Nakup medvedka

Z nakupom medvedka omogočite, da se otroka umakne iz toksičnega okolja ter mesečno obravnavo pri terapevtu, pri katerem prejme plišastega medvedka, ki mu lahko zaupa svoje težave. 

  • SMS sporočilo

Za uporabnike Telekoma Slovenije, A1 in Telemacha je na voljo pošiljanje SMS-sporočila s ključno besedo PRISPEVAM5 na številko 1919, s katerim boste prispevali 5,00 € za nudenje brezplačne psihoterapevtske pomoči otrokom, ki so preživeli fizično, čustveno ali spolno zlorabo.

  • Nakazilo na TRR

Finančno pomoč lahko nakažete tudi na:

Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, so. p. 

ID za DDV: 73454311 

TRR: SI56 6100 0001 4077 569 (DELAVSKA HRANILNICA d.d.) Koda namena: CHAR

Sklic: 00 – LLLLMMDD

  • Paypal

S Paypalom lahko donirate na račun info@luninavila.si.

 

 

O Lunini vili

Glavno poslanstvo Lunine vile je zdravljenje in preprečevanje travm pri otrocih. Naši strokovnjaki otrokom nudijo psihoterapevtsko pomoč pri premagovanju hujših stisk in življenjskih okoliščin, kot so travmatične izkušnje, izkušnja nasilja ali zlorabe, ločitev staršev, težave s prilagajanjem na večje življenjske spremembe, samopoškodovalno vedenje, nemir, zapiranje vase, izbruhi jeze in druge čustvene stiske, učne težave, strah pred šolo, nespečnost, težave s prehranjevanjem, psihosomatske težave in težave v odnosih. Omogočimo jim, da s pomočjo igre, kreativnih medijev in pogovora okrepijo notranje vire moči, ozavestijo svoje doživljanje, premagajo notranjo stisko in poiščejo nove, konstruktivne načine za razreševanje življenjskih izzivov. Terapije izvajamo po principih na travmo usmerjene igralne, likovne, sistemske in humanistične psihoterapije, odvisno od starosti in individualnih potreb posameznika. Izvajamo tudi izobraževalne programe za pedagoške delavce, ki se osredotočajo predvsem na prepoznavanje travm, zlorab in nasilja nad otroki.

 

Glavni podpornik kampanje je Merkur zavarovalnica