200 g bulgurja (suha teža)          

250 ml zelenjavne juhe

25 g jedrc pinije

25 g bučnih semen

1 majhna rdeča čebula, drobno nasekljana

225 g zrelih mladih slivovih paradižnikov, narezanih na kocke

¼ kumarice, narezane na kocke

1 peščica gladkega peteršilja, drobno nasekljanega

1 peščica mete, drobno nasekljane

1 peščica bazilike sok 2 limon

2 jedilni žlici sadnega zelenega olivnega olja

sol in poper

 

Kroglice iz bučk (keftedes)    sveža bazilika

2 veliki bučki (400 g)    1 čebula, naribana

1 majhen šopek gladkega peteršilja in mete, oboje fino nasekljano

naribana lupinica 1 limone

1 srednje veliko jajce (prosta reja), stepeno  80 g univerzalne moke

3–4 jedilne žlice olivnega olja

maslo za pečenje

morska sol in sveže mleti črni poper

 

Bulgur in zelenjavno juho v loncu zavremo. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo in kuhamo 5 minut na zmerni temperaturi. Odstavimo s štedilnika in pustimo še 5 minut v pokritem loncu, dokler se bulgur ne zmehča in vpije večine tekočine. Topli bulgur damo v veliko skledo skupaj s čebulo, paradižnikom, kumarico, zelišči, limonovim sokom in olivnim oljem. Zmešamo in začinimo.

Grobo naribamo bučke in z rokami iz njih iztisnemo odvečno tekočino. Skupaj z zelišči in limonovo lupinico jih damo v skledo ter vmešamo stepeno jajce. Previdno dodamo moko in mešamo, dokler ni več videti grudic. Nato začinimo s soljo in poprom. V veliki ponvi pri srednji temperaturi segrejemo olje. Ko je olje vroče, damo vanj 4 zvrhane jedilne žlice testa z bučkami in med posameznimi hlebčki pustimo dovolj prostora, da lahko med pečenjem narastejo. Pečemo 2–3 minute, da so hlebčki spodaj zlatorjavo zapečeni, nato jih obrnemo in popečemo še na drugi strani. Dodamo malo masla in liste bazilike ter pustimo, da se vse skupaj še malo peče. Nato vzamemo iz ponve in popivnamo s kuhinjsko brisačo. Pustimo na toplem v pečici, dokler ne spečemo še preostalih hlebčkov.

Bulgur potresemo z jedrci pinij in bučnimi semeni. Preložimo v nizko skodelo in na vrh položimo pečene ‘‘keftedese‘‘.