250 g lososa (zamrznjenega ali svežega)                                       

2 jedilni žlici olivnega olja

limona

50 g rozin      

50 g jedrc pinije

2 jedilni žlici sončničnih semen

450 g brokolija, očiščenega in razrezanega na majhne cvetove

malo masla

morska sol in sveže mleti črni poper       

Jogurtov preliv:

180 g grškega jogurta

1 čajna žlička grškega timijanovega medu ali javorjevega sirupa                                   

rukola za garniranje

 

Zavrite velik lonec vode, dodajte cvetove brokolija in kuhajte 1–2 minuti, da se zmehčajo, vendar so še vedno čvrsti. Takoj jih odcedite in splaknite pod hladno tekočo vodo. Osušite jih s kuhinjsko brisačo in pustite, da se ohladijo.

V veliki ponvi segrejte olivno olje in dodajte brokoli. Posolite, dodajte sončnična semena in večino jedrc pinije ter vse skupaj popražite. Karamelizirajte z javorjevim sirupom, dodajte rozine in malo masla.

Ugasnite štedilnik in počakajte, da se popražen brokoli nekoliko ohladi.

Lososa (odmrznjenega in popivnanega ali samo popivnanega, če je svež) s stranjo, na kateri je koža, povaljajte v moki in ga na pomokani strani močno popecite, nato zmanjšajte temperaturo in pecite še 5–7 minut (odvisno od želene stopnje zapečenosti). Po preteku polovice časa obrnite in pecite še na drugi strani.

V maso z brokolijem vmešajte jogurt.

Posujte s preostalimi jedrci pinije, preložite v globok krožnik, na to položite losos in postrezite garnirano z rukolo in limonovo lupinico.