Kulturne rastline iz južne Azije

Banane (prej tudi figa iz raja) izvirajo z majhnih otokov v južni Aziji. Veljajo za eno najstarejših kulturnih rastlin na svetu. V Evropi jih poznamo šele od začetka 20. stoletja. Obstaja nešteto vrst banan – vse od banan za kuhanje pa do japonskega bananovca. V Evropi jemo sadeže močnatega bananovca.

Energijska bomba

Banane vsebujejo popolno mešanico vitaminov (predvsem vitaminov B6 in C), mineralov, vlaknin, beljakovin in ogljikovih hidratov – zlasti kakovostnih dolgoverižnih škrobov – in tako predstavlja pravo bombo hranilnih snovi, ki organizem dolgotrajno napaja z energijo. To rumeno sadje je zato idealno za zajtrk ali energijsko malico. Banana daje dovolj energije za polurno vadbo.

Fit zahvaljujoč kaliju in magneziju

Banane imajo visoko vsebnost kalija, ki uravnava krvni tlak in podmazuje mišice. Magnezij v bananah preprečuje krče v mečih in bolečine v mišicah po vadbi. Železo, ki ga vsebujejo banane, spodbuja tvorjenje eritrocitov, kar je bistveno predvsem za tiste, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi. Zelo praktične: banane so odličen prigrizek za pred vadbo, ki ga že z drevesa poberejo v priročni embalaži.

Monkey peeling a banana.