400 g peresnikov
360 ml paradižnikove omake
40 ml smetane
4 jedilne žlice graha
4 jedilne žlice olivnega olja
2 čajni žlički čilijevih kosmičev
240 g klobas (salsiccia) (alternativno: mleto svinjsko meso)
½ jedilne žlice paprike v prahu
1 vejica rožmarina
1 vejica majarona
1 vejica timijana 5 g soli
125 g olivnega olja
125 ml belega vina
5 strokov česna
2 čilija
1 jedilna žlica mletih komarčkovih semen
ščepec soli
ščepec popra
Po želji: parmezan
Mleto svinjsko meso zmešajte z vsemi začimbami, začinite in oblikujte v hlebček. Močno popecite v ponvi z malo olja, da meso spremeni barvo. Nato pecite v pečici 10 minut pri 180 stopinjah. Vzemite pečeni hlebček iz ponve in ga razlomite na majhne koščke.
V loncu slane vode skuhajte peresnike in s kuhanjem prenehajte, preden so skuhani ‘‘na zob‘‘, ter jih postavite na stran. V kozici segrejte paradižnikovo omako, dodajte smetano (pazite, da omaka ne bo presvetla), grah, olivno olje, čilijeve kosmiče in pomešajte. Primešajte peresnike, nastavite temperaturo na najnižjo stopnjo in počasi kuhajte. Dodajte mleto meso ali klobaso (salsiccia) in vse počasi kuhajte, dokler peresniki niso skuhani ‘‘na zob‘‘. Postrezite v globokem krožniku.
Za 4 porcije.